Årets styreleder pris ble innstiftet i år 2000 i Norge og senere har prisen blitt lansert i alle nordiske land.
Hensikten med prisen er å løfte frem styreledere i nordiske bedrifter med gode økonomiske resultater som leder styrearbeidet med god kvalitet, har god forretningsetikk og derved kan bli tilbudt styreverv i andre nordiske bedrifter.
Ved nordisk informasjonsdeling på styrenivå kan dette føre til bedre styrebeslutninger med resultat økt soliditet og høyere vekst.

På Island i 2006 fant vi at ingen av de 3 bankene hadde nordiske styremedlemmer med bankkompetanse som muligens kunne redusert omfanget av krisen.

Arbeidet med å finne kandidater gjøres av en jury og i enkelte land i samarbeid med en mediepartner:
E24.no i Norge, E24.se i Sverige og Berlingske Tidende i Danmark.

Kandidatene ble vurdert etter 13 kriterier og ved data fra spørreskjemaer sendt ut til styremedlemmene.

Årets styreleder i hvert land ble:
Gunnlaugur Gunnlaugsson, Tryggingamidstødin,forsikring, Island
Mads Øvlisen, Lego, leketøy, Danmark
Mats Qviberg, HQ AB, bank/rådgivning, Sverige
Marcus Borgström, HKScan, kjøttforedling, Finland
Arvid Moss, Posten, post ,logistikk, IKT, Norge

Den nordiske juryen er sammensatt med en fra hvert land og med 40% kvinner:
Executive Officer Carina Lundberg Markow, Head of Corporate Governance, Foksam, Sverige
Headhunter Aase Hoeck, Karrierekvinder.dk, Danmark
Dosent Einar Gudbjartson, Islands Høyskole
Kommunikasjons koordinator Filip Hamro-Dortz, Confederation of Finnish Industries
Styreanalytiker Gunnar Eckbo, juryleder.

Det er en glede og ønske velkommen Heidi Grande Røys, nordisk samarbeidsminister for Norge til å dele ut Prisen: Årets styreleder i Norden 2008.
 

Etter at Årets styreleder har vært kåret i hvert nordisk land, har juryen sett på den økonomiske utviklingen i virksomhetene som en av 13 kriterier.

På Island har Tryggingamidstødin forsikring fått store tap i 1. halvår 2008 og en kollaps i den islandske økonomien i 2. halvår gjør fremtiden uviss.

HKScan kjøttforedling i Finland lånte store beløp til oppkjøp i Sverige og har fått store rentekostnader og selskapet går kun med et lite overskudd etter 3. kvartal 2008.

Lego i Danmark hadde meget gode tall for inntjeningen i 2007, men ingen tall for 2008 er offentliggjort da selskapet ikke er børsnotert.

I Sverige har HQ AB som andre finans virksomheter, fått en stor reduksjon i inntjening men tjener fortsatt penger.

Vinneren og bedriften har i noen grad merket den økonomiske nedgangen som har vært spesiell for mange finans/forsikrings virksomheter.

Ved en stor satsing i Sverige og Danmark og i 2008 Finland har bedriften oppnådd en solid base av virksomheter med synergi effekter.

Årets Nordiske Styreleder 2008, har vært en dyktig pådriver for den nordiske satsingen, som har gjort bedriften ledende i norden i sin bransje.

Styrelederen er godt skikket fordi han så godt forstår de dilemmaene som bedriften forholder seg til når de skal velge strategi for industriell utvikling der enkelte rammebetingelser er politisk bestemte, uttaler juryen.

Prisen får han for utmerket styrelederarbeid i en spesifikk bedrift i over 3 år og for god forretningsetikk.

Med 24.000 medarbeidere har bedriftens styre sett viktigheten av å klargjøre selskapets verdigrunnlag og i dette utformet etiske retningslinjer. For varslere av etikkbrudd har styret opprettet rutiner.

Årets Nordiske Styreleder er veldig dyktig til å lede diskusjonene i et styre på 10 personer (50% kvinner) og får dem til å dele åpent av sine kunnskaper og erfaringer, ifølge styreundersøkelsen. Styrelederen er meget dyktig til å sammenfatte diskusjoner og formulere vedtak.

Ved oppkjøp på 5 milliarder kr har styret gjort en meget god jobb ved å legge premissene og utvikle rammene for de strategiske beslutningene. Dette gjør at de har alltid siste ord ved viktige beslutninger.

Han får tilbakemelding fra sine styremedlemmer at han er meget resultatorientert, nyter stor respekt for sin personlige integritet og holder en god balanse mellom distanse og nærhet i forhold til den daglige ledelsen.

Årets Nordiske Styreleder er bevisst sitt styrearbeid ved innehav av kun dette styrevervet hvor han har meget god faglig kunnskap innen hovedforretningsområdene:
Post – Logistikk – Ekspress – Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT)

Styret har avgitt en erklæring om selskapets grunnleggende prinsipper for
eierstyring og selskapsledelse til markedet.

Styret har årlig skriftlig evaluering av eget arbeid og følger en årlig medarbeiderundersøkelse.

Styret sitter sammen ca. 45 timer i året i 9 styremøter og har et 2 dagers strategiseminar.

Han er siviløkonom fra NHH og er Leder av Hydro’s Corporate Strategy and Business Development. Han har vært 17 år ved Hydro Aluminium og ett år som statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor.

Det er en glede å overrekke prisen til Arvid Moss, styreleder i Posten Norge AS.