Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Styreanalyse
Kartselskapet Blom 2005-11-26
Som alle andre selskaper på Børsen siste par uker har også Bloms aksjer gått ned med ca 30%. Nedgangen kommer etter et halvår med eventyrlig oppgang fra 12 til 42 kroner. Styreinfo.no har sett på styrets sammensetning - kan det indikere mulighetene for Blom til å vinne tilbake tapt terreng?
Antall styremedlemmer

Totalt er det 5 styremedlemmer i styret. For de flest børsnoterte er ikke daglig leder styremedlem. Dette har ikke Blom ryddet opp i slik at vi kun kan regne med 4 personer i styret. Det er ingen ansatte representanter. Det er lovpålagt med 2 styremedlemmer ved over 50 ansatte dersom flertallet av de ansatte ønsker det. Har de blitt spurt? i henhold til Brønnøysund er det 241 personer ansatt. De fleste mener vel at de er en ressurs å ha med i styret selv om BI konkluderer noe annerledes. Det er en kvinne i styret, 25% andel, noe som er for lavt dersom det blir kvoteringslov i Asa styrer.

Antall styreverv

Det er foruroligende å konstatere at ett styremedlem har 22 styrelederverv og 2 styremedlemverv i tillegg til å være advokat. Med 6 styremøter i hvert selskap skulle det gi for året totalt i alle selskaper 144 styremøter, eller 3 møter hver eneste uke. Vi påstår at en person med over 10 tunge styreverv ikke blir til stor hjelp for bedrift nr 11, 12, 13 osv.

Kompetanse

I styret er det en boreingeniør med omstrukturerings kompetanse nasjonalt og internasjonalt, en sivilingeniør med praksis finansanalytiker, en advokat og en jordskiftekandidat. Det ser ut til å være behov for en siviløkonom for å holde i økonomien i den meget ekspansive fasen som Blom har vært igjennom. Daglig leder er siviløkonom og da bør en i styret være av samme kaliber for å kunne stille de riktige kontrollspørsmålene.

Det finnes ingen med bred salgserfaring internasjonalt som nå blir den største utfordringen. Kravet til ett av styremedlemmene bør være internasjonal erfaring (forstå kultur og markedet)

Gjennomsnittsalderen er 49 år noe som gir styret tyngde med over 20 års arbeidserfaring. Den yngste er 33 år og eldste styremedlem er 63 år.

Eierskap

Det er viktig at styremedlemmer er eiere. Styremedlemmet som er advokat eier ingen aksjer. Totalt eier 50% av styret (styreleders kone) aksjer for 100 millioner kroner noe som kan gi kortsiktige beslutninger.

Konklusjon

Med de utfordringene som Blom står foran på salgssiden og den internasjonale satsingen, bør styret styrkes med 4 nye medlemmer - 2 ansatte representanter, en innen internasjonalt salg og en dreven siviløkonom.

Styrelederindexen ga opplysningene på internett om styrelederen 7 poeng (15 er max)

Total score 2 poeng (5 best)