I sterk konkurranse med Povl Krogsgaard Larsen i Carlsberg vant Carl Bennet Getinge AB prisen Nordic Chair of the Year 2010 igår som ble delt ut av Generalsekretæren i Nordisk Ministerråd Haldor Asgrimsson (til venstre) på AVT Business School i København.
På bildet: I midten Gunnar Eckbo og til høyre Carl Bennet
Den nordiske prisen ble lansert i 2008 og er for å fremheve den beste bestyrelsesformanden i Norden til etterfølgelse for andre. Siste vinner var: 2009 Risto Siilasmaa F-Secure Oyj. Han er gründeren av dette selskapet som selger software internasjonalt mot virus på PC og mobiltelefoner. Salget i 2010 kom opp i ca 1 mrd dkr. Børsnotert på Helsinki børsen. Risto ble gjenvalgt i Nokia styret 2011 selv om det ble store utskiftninger.

Kandidater til den Nordiske Prisen i 2010 var:
Norge: Olav Kjell Holtan Ekornes ASA, skandinavias største møbelprodusent med Stressless, notert på Oslo Børs.
Sverige: Carl Bennet, Getinge AB, markedsledende med produkter og systemer innen sykehus sektoren, notert Stockh. Børsen.
Danmark: Povl Krogsgaard-Larsen, Carlsberg Breweries, verdens 3. største bryggeri, notert på København Børsen.
Finland: Jaakko Rauramo, Sanoma Corporation, et av nordens største mediehus, notert på Helsinki Børsen
Island: Vilhjalmur Thorsteinsson, CCP Games, en av de største online spill selskaper i Europa. Ikke børsnotert

Juryen har vært:
Thordur S. Oskarsson er Managing Director og grunnlegger av Intellecta ehf. som er et managing consulting selskap i Reykjavik.

Simo Palokangas har hatt tidligere lederstillinger: HK-Ruokatalo Group plc 1994-2006: CEO, Lännen Tehtaat plc 1987-1994: Raisio styremedlem og bestyrelsesformand siden 2006

 Carina Lundberg Markow, Manager Responsible Ownership, Corporate Governance Manager, Folksam.

 Jens Christian Hansen, Business journalist kommentator ved Berlingske Tidende, mere enn 20 år journalist erfaring ved Berlingske Tidende og Jyllands-Posten, også korrespondent i New York. Han har motatt Cavling-prize. Medforfatter av biografien Jess Søderberg, "Mand af Mærsk." og boken om ”Stine Bosse – det handler om at turde”

Gunnar Eckbo, Bestyrelse analytiker og entrepreneur av prisen "Chair of the Year" i Norge siden år 2000 og 2006 de andre nordiske land. Redaktør av en styrenettavis 1999-2008. Lanserte Gabrielsen Prisen 2011.

Industri byggeren

I 1997 ble Carl Bennet bestyrelsesformand i Getinge AB. Virksomheten var ganske stor med ca 3 milliarder danske kroner i omsetning og 3500 medarbeidere.

I 2010 nådde omsetningen hele 18 milliarder danske kroner, overskuddet var 2,5 mrd og det var 12000 medarbeidere i 100 land og 26 produksjons steder. Markedsverdien er ca 30 milliarder som er i samme danske divisjon som Danisco, Vestas Wind, DSV og Coloplast.

Hovedkontoret er i Getinge i Sverige som også har:

Infection Control avdelingen som selger system utstyr for desinfisering og sterilisering under navnet Getinge og Lancer.

Medical Systems er lokalisert i Rastatt i Tyskland –under navnet MAQUET selges kirurgiske arbeidsstasjoner, hjerte/kar og intensiv avdelinger.

Extended Care er i Lund i Sverige. – Under navnet ArjoHuntleigh selges systemer, produkter og forskjellig typer services for forbedret arbeidsmiljø i sykehus.

I 2010 investerte Getinge i Research and Development 900 millioner danske kroner som tilsvarer 5% av omsetningen.
Hvordan har denne veksten vært mulig, gjennomsnittlig 14% hvert eneste år?

Strategisk riktige internasjonale oppkjøp med et mål om å bli markedsledende og organisk vekst. Nå fordeler salget seg på 43% i Europa, 31% i Nord-Amerika og resten på voksende markeder som Brasil, India, Kina og Russland.
Oppkjøp siste 12 år:

1998 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09    Totalt

    7    1    4    1   1   2   1   1    3  1størst) 1 1 24

Carl Bennet 1951 er B.Sc. (Economics) Dr. Tech. h.c. Når Carl Bennet mottok den svenske prisen, sa han: Med flere kvinner i bestyrelsen hadde verden sett bedre ut.

Han er kjent for å løfte kvinner frem i lyset, men synes kvotering av kvinner inn i bestyrelsene er noe drastisk, men at det bør finnes 2 av hvert kjønn i bestyrelse rommet.

Bennet er også bestyrelsesformand i Elanders siden 1997 (salg 1,3 mrd dkr og 1500 medarbeidere), Lifco (salg 3,7 mrd danske kr i 25 land og 2300 medarbeidere i ) og Gøteborgs Universitet. Han er bestyrelse medlem i Holmen AB, papir/tømmer og L E Lundbergföretagen AB, investeringer.

Bennet er meget fokusert i sitt styrelsearbeide ved at han har trukket seg fra vervene i Boliden og SSAB i 2011 for å prioritere styrearbeidet i Getinge AB.

Den nordiske prisen går till Carl Bennet för god kvalitet i styrelsearbetet i Getinge AB, goda ekonomiska resultat dessutom i en tid med en omfattande international krise. Etablering av miljörapportering for hele Getinge Gruppen. Rapporteringen kommer att bli kvartalsvis och certificerad under 2010.

Bestyrelsemedlemmene opplever Carl Bennet som mycket professionell, engagerad och resultatorienterad.
Carl Bennet har et starkt engagemang och är mycket duktig på att motivera och nyttja alle bestyrelsesmedlemmer under möten.
Genom sina 13 år som bestyrelsesformand har han utvecklat kulturen så att bestyrelsemedlemmen oppet delar med sig av sina kunskaper og erfarenheter. Alles bidrag uppmuntrss aktivt och de meninger som kommer fram, behandles med stor respekt.

Bennet har skaffat sig mycket god fackkunskap inom relevanta områden. Genom sin kunskap är han mycket duktig på att leda diskussioner och behandla rätt frågor. Han sammanfattar diskussioner och formulerar beslut mycket professionellt.
Han åtnjuter mycket stor respekt för sin personliga integritet. Han utstrålar mognad och auktoritet som ordförande.

Prisen er en HÅG H09 Inspiration: En eksklusiv og designpatenteret stol, til enhver arbejdssituation gitt av Scandinavian Business Seating i København.
Scandinavian Business Seating, er Skandinaviens førende og en af Europas største producenter inden for design, udvikling og produktion af kontorstole og mødestole. Koncernen ejer de Skandinaviske mærker HÅG, RH og RBM som produceres på egne fabrikker i Nässjø og på Røros med stærk fokus på ergonomi, kvalitet, design og miljø. Virksomhedens mission: er "At gøre verden til et bedre sted at sidde". Har modtaget mange designpriser og miljøgodkendelser, bl.a. den første svanemærket kontorstol i verden samt i 2011 Red dot design Award..

(Når bestyrelsesformanden sitter i stolen medfører det et stort ansvar for å nå de målene som har blitt fastsatte.)

Kontakt: Vinner Carl Bennet, Getinge AB - carl.bennet (at)carlbennetab.se

Ansvarlig for utdelingen: Styreanalytiker Gunnar Eckbo, post (at)styreinfo.no tlf +47 92024576