Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Over 150 styreverv i Notar fordelt på 3 personer - hvor smart er det? 2008-12-10

I kjølvannet av problemene i Notar kommer det frem at 3 personer har hatt over 150 styreverv fordelt mellom seg. Dette er altså over 50 operative selskaper med ansatte, kunder og forpliktelser. Det er altså ikke små eiendomsselskaper med et møte i året, eller bygninger som er organisert som et AS, hvor det er et møte i året. Dette har vært viktige arbeidsplasser for eiendomsmeglere, oppgjørsmedarbeidere og selgere. I tillegg har disse arbeidsplassene og selskapene hatt det store ansvaret som medfølger å selge boligen til sine kunder.
Da er det fullstendig uvirkelig at noen påtar seg så mange styreverv. Det er uforståelig at de har ment at dette skulle kunne gå bra. Uansett hvor flink du er, handler et styreverv om oppfølging, kontroll, møter og til dels stor arbeidsbelastning. Også skal en person ha over 50 slike verv? Det er rett og slett helt ubegripelig.
Vi få også opplyst at et av styremedlemmene trakk seg fra sine verv rett før det hele raknet. Dette forholdet skal nå granskes, og hva som har skjedd i denne forbindelse, er fortsatt uklart. Derimot vil vi minne om aksjelovens bestemmelse §6-6 , punkt 3 som sier at ”Styremedlemmet skal bli stående i vervet inntil nytt medlem er valgt. I § 6-7, punkt 1 gis det adgang til å tre tilbake fra et verv før tjenestetiden er omme, dersom særlig grunn foreligger. Men her stilles det krav til den som fratrer at styret og den som har valgt styremedlemmet skal gis rimelig forhåndsvarsel. Oppsummert betyr dette at forhold rundt fratreden vil bli studert inngående av konkursboene og av Kredittilsynet. De uttalelser og avgjørelser de da vil treffe vil være utslagsgivende for forståelsen av denne saken.
Vi ønsker en fornyet debatt om antall styreverv som en person kan påta seg. I andre europeiske land, er det begrensninger på hvor mange styreverv en person kan ha. I Frankrike kan en person ikke ha flere enn 4 styreverv i et ASA.
En slik norsk bestemmelse ville være med på å begrense skadeomfanget når katastrofer og kriser inntreffer. Slik det er nå, faller arbeidsbelastningen på noen få personer nå.
Aksjelovens § 6-1 Styret, inneholder 3 punkter. Denne del av loven mangler da i prinsippet en bestemmelse. En bestemmelse i et nytt punkt 4. Dette punktet kunne ha sett ut som følger:
”En person kan ikke ha flere enn 9 styreverv i selskaper hvor det er flere enn 2 ansatte, eller har en omsetning på mer enn 3 millioner kroner”
I allmennaksjeloven, som da gjelder for resten av næringslivets kan man ta inn tilsvarende bestemmelse som lyder:
”En person kan ikke inneha flere enn 4 styreverv i ASA selskap. Det er ikke adgang til å søke om dispensasjon for denne bestemmelsen”
Vi ønsker debatten om antall styrverv i operative selskaper med flere enn 2 ansatte velkommen! 

Styremedlem Marianne Nordli, BoardNews.no