Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Styrene må nå tenke likviditet, likviditet, likviditet. Hva skjer hvis kassekreditten blir utilgjengelig? 2008-10-10

Stenging av Kaupthing kontoene igår ga alle styreledere et sjokk. Fra solid bank til kollaps på 1 uke hadde ingen tenkt seg. Sikringsfondet sier at de utbetaler penger tilgode innen 2 uker. Dette kan være noe optimistisk dersom det blir mange flere saker. De som tenker forsiktig bør legge inn 1-2 måneder. Bedrifter kan gå konkurs dersom styrene er for passive og venter på initiativ fra adm.direktør/ledelsen i stedet for å handle selvstendig før et akutt problem oppstår. (Denne påstanden var den 19. største i en styreundersøkelse i januar 2008 blandt Norges 400 største virksomheter) Problemet som nå kan oppstå er mangel på driftslikviditet. En ubenyttet kassekredit som plutselig blir utilgjengelig kan være svært ødeleggende for bediftens liv. Kortsiktig hva kan styrene ta initiativ overfor ledelsen til å gjøre?

Likviditets test
Hvor lenge kan vi fortsette driften dersom kassekreditten blir stengt imorgen?
Har vi mer enn en bank?
Tåler bedriften at banken er utilgjengelig 14 dager til bedriften får penger fra Sikringsfondet?
Hvor lenge kan vi fortsette dersom 50% av kundene må ha lenger tid på seg for å betale?
Hvordan påvirkes likviditeten dersom tap på fordringer øker dramatisk?

Ubenyttet kassekredit
Det mest nærliggende er ubenyttet kassekreditt. Denne bør omgående trekkes opp og pengene overføres til en sparekonto i samme/en annen bank. Stenger den ene banken ned har bedriften en likviditetsreserve i den andre banken. Sannsynligheten for at begge banker skal stenge ned samtidig er ikke stor.

Innkreving av utestående
Dersom bedriften har noe utestående som er forfallt, må det settes av ressurser å få disse inn hurtigst mulig og eventuelt avtale delbetaling. Tap på fordringer kan bli store i fremtiden og en likviditetskontroll av eksisterende kunder må bli en fast rutine. ”Vi kjenner dem etter 10 års samarbeid så de kan betale” er ikke god nok grunn til å la være å sjekke i disse likviditets tider.

Kredittid
I disse tider bør det være en rask gjennomgang av kredittiden. Kan den reduseres fra 30 dager til 14 dager? Dersom kunder kan betale kontant, kan bedriften gi en kontantrabatt fra 2-10%?

Forhåndsbetaling
Ved igangsetting av prosjekter blir det viktig å få betaling noe før prosjektkostnadene påløper. Prosjekter som krever likviditet, bør vurderes om de er verdifulle å ta selv om marginene er gode. Ved delbetalinger blir det også mindre likviditetspress for kundene.

De styrer som er forutseende med likviditetstiltak, blir vinnerne etter 2009, året hvor bedriftene virkelig kan få testet sin likviditetsstyring. red