Årets Styreleder – “Chair of the Year” - er styreleder i et selskap som ble etablert i 1889 og børsnotert i 2012. Siden børsnoteringen har markedsverdien økt fra NOK 2,1 mrd til NOK 14,0 mrd. Omsetningen har i samme periode økt fra NOK 3,9 mrd til NOK 5,1 mrd, med EBITDA på hhv NOK 760 mill. i 2012 og NOK 1,0 mrd i 2019.

Selskapet er i dag en ledende og uavhengig aktør innenfor sitt internasjonale forretningssegment, og de leverer konkurransedyktige og bærekraftige løsninger over store deler av verden.

Som styreleder siden 2012 har styreleder satt sitt preg på selskapets utvikling og prestasjoner. I kraft av sin faglige og profesjonelle bakgrunn, samt sitt sterke engasjement for bedriften, har styrelederen spilt en viktig rolle i selskapets produkt- og forretningsutvikling. Selskapet driver et løpende forretningsdrevet innovasjonsarbeid, og har lykkes med en sterk global vekst.

Juryen har i tillegg lagt vekt på at bærekraft er en integrert del av virksomheten, faktisk i en grad som har resultert i at selskapet er kåret til verdens mest bærekraftige virksomhet innenfor sin bransje.

Det er juryens oppfatning at virksomhetens utvikling og resultater i stor grad skyldes styreleders engasjement og positive interaksjoner med så vel administrasjonen som resten av styret, samt hans tillitsfulle og profesjonelle ledelse av styrets arbeid i og mellom styremøtene.

Juryen mener han utøver et profesjonelt styrelederskap og at han er en meget verdig vinner av prisen.

Årets Styreleder 2019 – «Chair of the Year Sustainability» - er Jan A. Oksum i Borregaard ASA.

 

Vi gratulerer!

 

Harald Hjertø leser juryens nærmere begrunnelse:

Jan A. Oksum - Bakgrunn

  • Jan A. Oksum startet som styremedlem i Borregaard i 2007, og har vært styreleder siden børsnoteringen i 2012
  • Han er sivilingeniør innen Pulp and Paper Chemistry fra NTNU
  • Oksum er i dag uavhengig konsulent innen strategi-, organisasjons- og lederutvikling
  • Han har tidligere arbeidet i ulike lederposisjoner i Norske Skog, bl.a. som konsernsjef
  • Jan er og har vært styreleder og –medlem i en rekke virksomheter, bl.a. Chemring Nobel AS, Nordic Paper AS, Elopak AS, Standard Norge og Norconsult

Hva har skjedd på Jan Oksums vakt?

Borregaards dreining fra treforedling til spesialkjemikalier var godt påbegynt før Jan Oksum ble styreleder. I hans periode er det primært fokusert på å ta ut effekter av dreiningen, inklusiv å bedre inntjeningen.

De siste årene er det i tillegg investert nærmere NOK 2 mrd, i ekspansjonsprosjekter. De viktigste prosjektene har vært investeringer i økt spesialisering i Sarpsborg, og ny Lignin-fabrikk i Florida. Investeringen i Florida har vært strategisk viktig når det gjelder å sikre en kritisk råvaretilgang.

En viktig suksessfaktor bak selskapets strategiske dreining er en fast allokering på 4 - 5% av omsetningen til FOU. Dette har fått frem flere nye og konkurransedyktige produkter. I den siste tiden er det arbeidet mye med å ferdigstille det nye produktet Exilva.

Med en stor produktportefølje rettet mot varierte markedsnisjer har Borregaard prioritert å opprettholde et høyt aktivitetsnivå innen salg og markedsføring. 10% av de ansatte arbeider innen dette feltet.

Selskapet har mye fokus på bærekraft, og mange av de nye kjemibaserte produktene erstatter oljebaserte substitutter. Dette er et konkurranseparameter som blir viktigere og viktigere i årene som kommer. Borregaard er da også rangert som verdens mest bærekraftige kjemiselskap

Hva preger Jan Oksums styrelederskap?

Jan Oksum er meget godt forberedt til styremøtene, og han sørger for at administrasjonen og sakspapirene er det samme. I Jans styremøter skal man primært bruke tiden til diskusjoner, ikke presentasjoner.

Jan er en people-person med en personlighet som skaper trygghet i styrerommet. Alle føler seg velkommen og inkludert, og han bidrar til transparente diskusjoner – det er ingen skjulte agendaer. Under diskusjonene sørger han for at alle deltar og ytrer sine synspunkter, og han leder diskusjonene på en inkluderende måte, men likevel med en fast hånd som sikrer effektiv fremdrift.

Med egen kjemiutdanning sørger Jan ofte for å bygge en kompetansebro mellom administrasjonen og resten av styret. I tillegg er han bevisst på å hente ut den enkeltes kompetanse til beste for hele styret.

Hans strukturerte arbeidsform bidrar til ryddige oppsummeringer og tydelige konklusjoner, som det er lett å forholde seg til for administrasjonen. Relasjonen og samarbeidet med CEO og resten av administrasjonen er for øvrig preget av åpenhet og tillit.

Jan Oksum er en dyktig styreleder som har bidratt til betydelig verdiskaping i Borregaard.

Juryen mener han er en meget verdig vinner av prisen! Gratulerer, igjen.