Prisen uddeles for fjerde gang i Danmark samt i de øvrige skandinaviske land. Prismodtageren går videre til konkurrencen om Prisen som Årets Nordiske Bestyrelsesformand.  (på bildet vinneren med Jens Chr Hansen, Berlingske Business)

Formålet med prisen er at sætte fokus på bestyrelsesformanden i virksomheder med gode økonomiske resultater, hvor bestyrelsesarbejdet har ligget på et højt kvalitetsniveau, og hvor bestyrelsesformanden har udvist god forretningsetik med fokus på strategiske grep for å gjøre bedriften ledende.

Dokumentationen for tildeling af prisen er fremskaffet fra årsrapporter og spørgeskema til bestyrelsesmedlemmerne. Dataene er vurderet ud fra 12 kriterier som blandt andet er minimum 2 år som bestyrelsesformand, vækst, soliditet, godt omdømme for virksomhed og bestyrelsesformand.

Juryen består af følgende medlemmer fra venstre:

Partner Vibeke Bak Solok, PwC
Chair of the Year 2010 Povl Krogsgaard-Larsen
Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen, Berlingske Business
Prisoverrekker Caroline Ahlefeldt
Juryformand og bestyrelsesanalytiker Gunnar Eckbo, Styreinformasjon as
Headhunter Aase Hoeck, Bestyrelseskvinder.dk
Bestyrelsesformand Fritz Schur i Fritz Schur Gruppen
Professor Caspar Rose, Copenhagen Business School
Ikke tilstede:
Adm. direktør Carsten Koch, Lønmodtagernes Dyrtidsfond
 

SELVE KÅRINGEN ved Caroline Søeborg Ahlefeldt (bestyrelsemedlem i LEGO, COOP, Vækstfonden):

Han har siddet med det øverste ansvar for en af Danmarks nationalklenodier i nu syv år. En virksomhed som alle danskere har et helt særligt forhold til, ja, som er en del af den danske folkekultur. Han er utraditionel og uhøjtidelig i sin ledelsesstil. Faktisk kommer han fra en helt anden verden, og han har måttet lægge ryg til kritik som værende en del af et professorvælde og dermed uden kendskab erhvervslivets hårde krav til beslutningskraft og vækst på både top- og bundlinjen. Årets bestyrelsesformand har bevist, at kritikerne tog fejl - at netop han har været den helt rigtige formand i en periode med store forandringer i virksomheden. Han er en lyttende, nysgerrig og søgende sjæl, som i pressede situationer har udvist mod og courage til at tage de helt store beslutninger. Og dermed bringe den virksomhed, som han står i spidsen for helt frem i verdenseliten.

Prisen som Chair of The Year 2010 går til Carlsbergs formand, professor Povl Krogsgaard-Larsen. Carlsberg har blitt Danmarks 3. største selskab med nesten 60 milliarder kroner i omsetning. Krogsgaard-Larsen har siddet med det øverste ansvar, da der skulle bringes vækst og nye visioner ind i Carlsberg. Uden denne vækst, og uden denne beslutningskraft ville Carlsberg i dag ikke være blandt verdens ledende og mest ekspansive bryggerier. Uden denne vækst kunne Carlsberg risikere at være endt som et mindre regionalt bryggeri i Norden. Povl Krogsgaard Larsen var formand, da Carlsberg købte Orkla ud. Han var formand og det faste holdepunkt i Carlsberg i forbindelse med Carlsbergs største satsning nogensinde, nemlig med købet af Scottish & Newcastle - som også blev det største opkøb nogensinde i Danmark. Han sad for bordenden, da finansieringen af det køb skulle bringes på plads, nemlig med en kapitaludvidelse umiddelbart før den finansielle krise satte ind. Et bevis på, at årets bestyrelsesformand også kan timingens kunst. Og Povl Krogsgaard-Larsen fik succesfuldt en ny CEO på plads med Jørgen Buhl Rasmussen. Netop det team, formand og CEO, har dygtigt formået at fortsætte væksten på den internationale scene, både i Rusland og med yderligere investeringer i Asien, særligt i Kina, Vietnam og Indien. Samtidig er det lykkedes for Povl Krogsgaard-Larsen løbende at tilpasse og fornye bestyrelsen, herunder ikke mindst også at inddrage internationale kapaciteter til Carlsberg-bestyrelsen, så det matcher de krav, der stilles til en global virksomhed som Carlsberg. Internt i Carlsberg-bestyrelsen er Povl Krogsgaard Larsen kendt for sin betydelige integritet, sin kompetence og for den energi han lægger for dagen. Altid præget at en betydelig grad af modenhed og autoritet. Og så besidder formanden den ro og det overblik, der er så afgørende i tilspidsede situationer.

Bestyrelsen består af 12 personer:

Vice bestyrelsesleder Jess Søderberg
Professor Flemming Besenbacher
Professor Lars Stemmerik
Richard Burrows, English
Kees van der Graaf, Dutch
Professor Per Øhrgaard
Professor Niesl Kærgård
Hans Andersen, Employee elected
Bent Ole Petersen Employee elected
Ulf Olsson, Employee elected
Peter Petersen, Employee elected
 

Bestyrelsesformand Povl Krogsgaard-Larsen (1941) er: Professor, D.Pharm. Chair Executive Board Carlsberg Fonden. Bestyrelsemedlem Executive Board Auriga A/S og Bioneer A/S.

Carlsberg
Mer enn 45.000 personer arbeider for Carlsberg Gruppen og produktene som er verdenskjente, Carlsberg, Tuborg, Baltika og Kronenburg, selges i over 150 markeder.
Siste 3 kv 2010:
Nettoomsætningen steg 2% til 46,7 mia. kr. (45,8 mia. kr. i 2009) med en organisk udvikling
på -2%. Pris/mixeffekten var flad. Nettoomsætningen i 3. kvartal steg 8% til 17,7 mia. kr.
(16,4 mia. kr. i 2009) med en organisk udvikling på 2%.

Resultat af primær drift steg 18% til 9.149 mio. kr. (7.747 mio. kr. i 2009) med en organisk
vækst på 8% for drikkevareaktiviteterne. Valutakursudviklingen havde en positiv effekt på
9%, hvilket især skyldtes styrkelsen af den russiske rubel fra 2009. Resultat af primær drift
for 3. kvartal var 4.167 mio. kr. (3.304 mio. kr. i 2009) med en organisk vækst på 15% for
drikkevareaktiviteterne. Alle regioner leverede tocifret organisk vækst i resultat af primær
drift i 3. kvartal.

Prisen er
en vandreskulptur på 140 cm. lavet af den internationale kunstner Marian Heyerdahl. Det er en forgyldt sarkofag, som skal symbolisere evigt liv for virksomheden og med en mosaik udformet som et æg, der viser vigtigheden af at udklække nye ideer.

Prisen er gjort mulig med støtte fra Hovedpartner: PwC, Hellerup.

Tidligere prismodtagere:

2007 Mads Øvlisen, LEGO Koncernen
2008 Anders Knutsen, Danisco A/S
2009 Fritz Schur, DONG Energy A/S

Presseomtale: Business dk
Kontaktperson: Juryformand Gunnar Eckbo, +47 92024576 post(at)styreinfo.no